Çocuklar İçin Balık Yağı Kullanalım mı?

Çocukluk döneminde omega yağ takviyesi ile ilgili yapılan bazı çalışmalar, allerjik, inflamatuar hastalıklar, hipertansiyon, hiperlipidemi, kaygı-duygu durum sorunları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu durumlarında önleyici veya tedavi amaçlı kullanımlarını bir uzman kontrolünde ve önerisiyle önermektedir.
balık yağı ne zaman kullanılmalı

Bebeğimizi ilk kucağımıza aldığımız andan itibaren onun sağlıklı ve iyi bir hayat sürebilmesi için en iyisini yapmak, onu koruyabildiğimiz her olumsuzluktan korumak isteriz. Doğumdan itibaren ona yapabileceğimiz en güzel şey onu anne sütüyle beslemek ve sevgiyle kucaklamaktır. İlk 6 ay sadece anne sütü D vitamini desteği ile birlikte bebek için yeterlidir. 

Altıncı aydan sonra başlanması gereken ek besin dönemi, bebeğimizi yeni tatlara alıştırırken annelerin de en çok bocaladıkları ve zorlandıkları zamandır. Neyi ne kadar vermeliyim? Neye ne zaman başlamalıyım? Bağışıklık sistemini nasıl ve hangi besinlerle destekleyebilirim? Balık yağı bebeğimin beyin gelişimini destekler mi ya da iştahını açar mı? Sonuç olarak kafalar karışır ve anne ne yapsa “eksik yapıyor muyum” diye düşünür. İşte bu esnada devreye reklamlar ve medya girer. Anneler çok iyi olduğunu düşünerek önlerine sunulan bu çok çeşitli besin destek ürünlerini (multivitaminler, balık yağı gibi) gayet iyi niyetle kullanmaya başlarlar. Ancak gerekli olanları kullanmak yararlıyken, fazla ve gereksiz kullanım bebeğe olumsuz etkiler yapabilir.  

En çok sorulanlardan biri balık yağıdır ve bu konuda çok fazla araştırma da yapılmıştır. Balık ve kabuklu deniz gıdaları yüksek protein, kalsiyum, iyot, selenyum, A ve D vitamini ve omega-3 uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerini içeren (LCPUFA) besin değeri yüksek nitelikli besinlerdir. Omega-3’ten zengin yağlı balık tüketimi sağlıklı yaşam için gereklidir. En yüksek omega-3 LCPUFA içeren balıklar doğal somon, sardalya, hamsi, ringa, uskumru ve ton balıklarıdır. İlk 6 ayda ve sonrasında anne sütü ile beslenen bebekler bu ihtiyaçlarını anne sütünden karşılarlar. Bebeklere 9.aydan itibaren anne sütü yanında bu balıklardan verilmesi önerilmektedir.  Çocukluk döneminde omega yağ takviyesi ile ilgili yapılan bazı çalışmalar, allerjik, inflamatuar hastalıklar, hipertansiyon, hiperlipidemi, kaygı-duygu durum sorunları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu durumlarında önleyici veya tedavi amaçlı kullanımlarını bir uzman kontrolünde ve önerisiyle önermektedir.

Sonuç olarak balık çocukların sağlık büyüme ve gelişimleri için anne karnındaki dönemden başlayarak vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Haftada 1-2 porsiyon, porsiyon başına da yaşa göre yaklaşık 50-150 gr arası balık tüketimi çocuğun tüm omega-3 ihtiyacını karşılamaktadır. Kronik bazı hastalıklarda ve tıbbi gereklilikte uzmanınızın önerisiyle ancak balık yağı ve omega-3 ürünleri kullanılabilir. Bunun dışında sağlıklı gelişim gösteren ve balık tüketen bir çocuğa dışarıdan balık yağı desteği gereksizdir.